Jedz dla dwojga!
Jaki wpływ na zdrowie przyszłej mamy i jej dziecka ma dieta oraz które składniki zgodnie z rekomendacjami Ekspertów są najistotniejsze?
Kiedy w ciele kobiety rozwija się nowe życie, rośnie zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze. Dieta musi dostarczać wszystkiego, co niezbędne nie tylko mamie, ale i dziecku. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników w rekomendacjach żywieniowych dla kobiet w ciąży zwraca uwagę na kilka najważniejszych składników.
Wśród nich na pierwszym miejscu wymieniany jest kwas foliowy (witamina B9). Dlaczego? Niedobór tego związku może doprowadzić do poważnych wad ośrodkowego układu nerwowego oraz kręgosłupa dziecka. Ważne, aby zacząć go suplementować jeszcze przed ciążą, ponieważ system nerwowy kształtuje się już w pierwszych tygodniach życia płodowego. Deficyt kwasu foliowego jest też groźny dla mamy – zwiększa się wtedy ryzyko poronienia oraz anemii. Rekomendowana dzienna dawka witaminy B9 dla kobiet w ciąży wynosi 0,4 mg. Najwięcej składnika znajduje się zielonych i pomarańczowych warzywach oraz owocach (np. kapuście, marchwi).
W diecie przyszłej mamy nie może też zabraknąć tłustych ryb morskich, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród nich bardzo istotny jest zwłaszcza kwas DHA. Jeśli w organizmie matki brakuje tego składnika, zwiększa się prawdopodobieństwo, że dziecko urodzi się przedwcześnie i będzie miało niską masę urodzeniową. Ciężarne muszą przyjmować 600 mg DHA na dobę.
Częstym problemem przyszłych mam jest anemia. Dlatego warto zadbać o prawidło-wy poziom żelaza w organizmie. Lekarze zalecają, aby zacząć suplementację po 8. tygodniu ciąży.U ciężarnych zwiększa się również zapotrzebowanie na jod. Niedobór tego pierwiastka wiąże się z ryzykiem niedorozwoju umysłowego u dziecka, dlatego należy bezwzględnie przestrzegać rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia, która ustaliła dzienne zapotrzebowanie dla kobiet w ciąży na poziomie 200-500 mikrogramów.
Młoda mama musi też pamiętać o witaminie D3, która wpływa na rozwój i wzrost każdej komórki w naszym ciele. Poza tym witamina D wzmacnia odporność, a jej niedobór może być przyczyną poronień i powikłań ciąży. W codziennym menu nie może też zabraknąć kakao, orzechów i płatków owsianych, czyli źródeł magnezu – składnika bezcennego dla układu nerwowego mamy i dziecka.
Sylwia Stachura dziennikarka, wydawca serwisu Medonet.pl