Więcej nie znaczy lepiej- jakie składniki suplementować w ciąży

Nie od dziś wiadomo że, aby nasz organizm funkcjonował w pełni prawidłowo kluczowe jest zaopatrzenie go w niezbędne składniki budulcowe, energetyczne oraz witaminy i mikroelementy. jest to  szczególnie ważne dla kobiet planujących ciążę, ciężarnych oraz mam karmiących piersią.

Odmienne potrzeby organizmu kobiety

Potrzeby organizmu kobiety starającej się o dziecko, będącej w ciąży oraz karmiącej są różne, dlatego właśnie rekomendacje co do suplementacji także są odmienne i  uwzględniają najważniejsze mikroelementy i witaminy, które powinny być dostarczane w diecie bądź suplementowane w odpowiednich dawkach, we wskazanym okresie. Odpowiednie proporcje makro, mikroelementów i witamin są już kluczowe na etapie starania się o dziecko. Mają bezpośredni wpływ nie tylko na zdrowie przyszłej mamy, ale i  wewnątrzmaciczne wzrastanie płodu, czyli zdrowo rozwijające się dziecko. Należy przy tym pamiętać, że każdy organizm jest inny, różne są zatem potrzeby, a decyzje dotyczące optymalnej suplementacji powinny być podejmowane nie tylko zgodnie z rekomendacjami PTG, ale i w dialogu z lekarzem mając na uwadze indywidualne potrzeby organizmu. Wpływ na powodzenie w zajście ciąże oraz jej dalszy przebieg mają nie tylko niedobory. Zagrożeniem również jest nadmiar suplementowanych mikro, makroelementów oraz witamin. Nie istnieje recepta na idealny schemat stosowania suplementacji,  jednak Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, stanowiące autorytet w opiece nad przyszłymi mamami i zdrowiem ich dzieci przygotowało dokument zawierający wytyczne dotyczące stosowania witamin i  mikroelementów z myślą o kobietach planujących ciąże, ciężarnych i mamach karmiących.

Poniżej wytyczne dla kobiet w ciąży dotyczące konkretnych mikroelementów oraz witamin, mających wpływ na zdrowie mamy oraz jej maluszka.

•  kwas foliowy – jego niedobór może być przyczyną niedokrwistości i wystąpienia wad układu nerwowego u dziecka; rekomendowana dawka podczas ciąży to 0,4 mg/dobę,

• Wielonienasycone kwasy tłuszczo- we (DHA) – zmniejszają ryzyko wystąpienia porodu przedwczesnego i wpływają na wzrost masy urodzeniowej dziecka. W przypadku niskiego spożycia ryb kobiety powinny spożywać 600 mg  dziennie kwasu DHA w okresie ciąży i laktacji.

• żelazo – zapobiega niedokrwistości podczas ciąży i laktacji; dzienna zawartość żelaza w  diecie kobiety ciężarnej powinna wynosić 26 -27 mg.

•   jod – zmniejsza ryzyko powstania wola tarczycowego u ciężarnej i niedorozwoju umysłowego u dziecka; rekomendowana dawka jodu dla kobiet w ciąży to 200 mcg/dobę.

•  witamina D – zmniejsza ryzyko zaburzeń mikroflory pochwy i infekcji intymnych, jest niezbędna do utrzymania prawidłowej gospodarki wapniowej i fosforanowej w organizmie, rekomendowana dawka dla kobiet w ciąży to 2000 IU/ dobę.

Ważne, aby przy wyborze odpowiedniego suplementu pamiętać, o tym, aby składniki w  nim zawarte były dobrane w  odpowiednich proporcjach, zgodnie z  rekomendacjami Towarzystw Naukowych. Większość preparatów dla kobiet w  ciąży dostępnych na polskim rynku to przeładowane składnikami preparaty multiwitaminowe. Wg doniesień naukowych, w  ciąży należy suplementować wyłącznie najważniejsze składniki w odpowiednich ilościach. Resztę witamin i  minerałów powinna dostarczać zdrowa i zbilansowana dieta. Sprawdź czy preparat, który stosujesz, posiada najważniejsze składniki dla Ciebie i Twojego maluszka i czy nie zawiera zbyt dużej ilości składników, które możesz dostarczyć w diecie.