Problemy z trawieniem u osób starszych

Układ pokarmowy w naszym ciele  pełni ważną rolę i znacząco wpływa na stan i funkcjonowanie naszego organizmu, niestety wraz z wiekiem jego stan ulega pogorszeniu, co odbija się na zdrowiu powodując m.in niedowagę, czy nieprawidłową pracę układu pokarmowego.

Zaburzenia trawienia to w szczególności częsty problem u osób starszych ze względu na obniżoną aktywność enzymów trawiennych oraz mniejszą aktywność fizyczną, która powoduje zaburzenia metabolizmu. czym jest trawienie?

Prawidłowe odżywianie, czyli trawienie oraz wchłanianie pokarmów, wymaga odpowiedniej oraz skoordynowanej pracy wielu narządów wewnętrznych biorących udział w procesie trawienia i enzymów rozkładających składniki pożywienia. Trawienie jest złożonym procesem enzymatycznym (czyli takim w którym ważną rolę pełnią enzymy trawienne) przekształcenia wielkocząsteczkowych związków chemicznych w prostsze, które organizm może przyswoić i wchłonąć. kilka słów o problemach z trawieniem i jak działa trawienie

Problemy z trawieniem mogą mieć różne przyczyny związane z nieprawidłową pracą jelit, trzustki, wątroby, czy żołądka. W reklamach telewizyjnych producenci leków i suplementów pomijają ważną rolę trzustki i skupiają się na roli wątroby, która nie jest najważniejszym organem w  układzie pokarmowym, jej rola sprowadza się przede wszystkim do „wsparcia” enzymów trawiennych w rozkładzie tłuszczów wytwarzanych przede wszystkim przez trzustkę i jelita poprzez zapewnienie im optymalnego pH. Proces trawienia ma swój początek w jamie ustnej, gdzie największą rolę pełnią zęby mające na celu rozdrobnić pokarm, tak by mógł on bez problemu przejść przez przełyk do dalszych części układu pokarmowego oraz ślina zawierająca enzym zwany amylazą ślinową, jej rola polega na rozłożeniu cukrów złożonych na proste . Następnie pokarm trafia z jamy do żołądka, gdzie następuje kolejna faza trawienia odbywa się ona dzięki pepsynie – enzymowi rozkładającemu białka. Pokarm jest transportowany z żołądka do jelit przez dwunastnicę i tam rozpoczyna się właściwe trawienie. Dwunastnica jest de facto przedłużeniem jelita cienkiego. W trawieniu pokarmów niezbędny jest udział substancji wytwarzanych przez dwa najważniejsze w  ciele człowieka gruczoły, czyli wątrobę oraz trzustkę. Jedną z wielu funkcji wątroby jest wydzielanie żółci. Żółć nie spływa bezpośrednio do dwunastnicy, ale gromadzi się w pęcherzyku żółciowym. Podstawową rolą żółci jest tzw. emulgacja – czyli rozbicie dużych cząstek lipidów na mniejsze, bardziej przyswajalne w układzie pokarmowym. najważniejszym gruczołem trawiennym jest trzustka. Wydzielane przez nią enzymy są niezbędne do prawidłowego przebiegu trawienia, zawarte są one w wydzielanym przez ten gruczoł soku trzustkowym, pozostałe enzymy wytwarzane są głównie w jelitach i zwane są enzymami jelitowymi. Jednym z najważniejszych enzymów wytwarzanych przez trzustkę jest lipa

za trzustkowa, pełni ona ważną rolę w układzie pokarmowym odpowiadając za rozkład triacylogliceroli, zaliczanych do tłuszczy na prostsze do przyswojenia kwasy tłuszczowe odpowiadające za dostarczanie energii. Enzym ten również reguluje  przepuszczalność błon komórkowych umożliwiając wchłanianie ważnych składników odżywczych oraz szybkie wydalanie tych zbędnych, przez co ma wpływ na regenerację naszego ciała, dostarczanie energii i regulowanie procesów fizjologicznych w całym organizmie. To tylko jeden z licznych przykładów ważnej roli trzustki w organizmie.

Problemy z trawieniem nie zawsze mają związek z chorobami wątroby, żołądka, bądź jelit. zaburzenia przewodu pokarmowego są często spowodowane nieprawidłowo funkcjonującą trzustką. Przyglądając się dziesiątkom reklam preparatów (najczęściej suplementów diety lub wyrobów medycznych), które „wspierają trawienie” zastanawiamy się, który z nich wybrać. W wielu przypadkach, po zakupie i zastosowaniu takiego preparatu okazuje się, że dolegliwości nie ustępują. Jest tak, ponieważ zdarza się, że przyczyną tych objawów wcale nie są zaburzenia funkcji wątroby, ale właśnie trzustki. Przyczyną jest fakt, że u osób starszych produkcja enzymów trzustkowych jest ograniczona, a przemiana materii spowolniona, co sprzyja powstawaniu chorób układu pokarmowego i związanymi z nimi dolegliwościami, dlatego tak ważne jest, by o nią zadbać, dzięki czemu unikniemy poważnych chorób trzustki i powikłań